Allergische reacties

18 juni 2019 15:00:50    

Allergische reacties

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals een bacterie of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Een veelvoorkomende allergische reactie is hooikoorts.

Klachten en symptomen
Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten; bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij. Histamine veroorzaakt de meeste klachten. U kunt al bij een tweede contact met een bepaalde stof allergisch reageren.

Voedselallergie
U kunt ook overgevoelig zijn voor bepaalde voeding of voedingsbestanddelen, zoals schelpdieren, noten, fruit, lactose of gluten. Een ander bekend voorbeeld van overgevoeligheid is koemelk bij baby’s. Het vermijden van deze voedingsstoffen is noodzakelijk.

Oorzaken
In principe kan elke stof een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. De meest voorkomende veroorzakers van een allergische reactie zijn de (uitwerpselen van) huisstofmijt, veren in dekbedden, huidschilfers en haren van dieren, schimmels en stuifmeel(pollen) van grassen en bomen. Ook insectenbeten en –steken, geneesmiddelen, wasmiddelen, pleisters en bepaalde metaalsoorten kunnen een allergische reactie geven.

Wanneer moet u een arts raadplegen?
Een allergie is een aandoening die bij voorkeur door een arts behandeld dient te worden. Dit is zeker het geval bij een acuut optredende allergische reactie, bijvoorbeeld na een insectenbeet of –steek. U dient zo snel mogelijk een arts te raadplegen bij:

  • Benauwdheid of kortademigheid
  • Ontstoken ogen
  • Aanhoudende hoofdpijn en/of oorpijn
  • Kinderen die voor de eerste keer allergische klachten hebben

Hoe voorkomt u allergische reacties?

Een allergische reactie kunt u alleen voorkomen door het contact met de stof te vermijden. Bij een allergie voor huisstofmijt is het belangrijk het huis zoveel mogelijk stofvrij te houden. Geen vaste vloerbedekking of stoffen bekleding in huis, vermindert de kans op huisstofmijt.

Geneesmiddelen
Geneesmiddelen tegen een allergische reactie bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan: de zogenaamde antihistaminica. Deze zijn zowel vrij als op recept verkrijgbaar.
Antihistaminica in de vorm van een tablet wordt vaak toegepast bij allergische klachten die langdurend zijn of vaker voorkomen, zoals hooikoorts. Cetirizine en loratadine worden eenmaal daags ingenomen en werken ongeveer 24 uur.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. [email protected],
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Het bericht Allergische reacties verscheen eerst op Nederweert24.

Lees meer »

Live

»

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS