Wereldvluchtelingendag in De Gunnerij

21 juni 2019 18:00:55    

Wereldvluchtelingendag in De Gunnerij

Het is goed om zoveel inwoners met nieuwe Nederweertenaren bij elkaar te zien.” Sprak burgemeester Evers afgelopen donderdagmiddag in De Gunnerij. Ruim 40 gasten vierden op uitnodiging van Vluchtelingenwerk de Wereldvluchtelingendag in een sfeer van respect en interesse voor elkaar. Bijzonder was de lezing van de coördinator maatschappelijke begeleiding en taalcoaches Saskia Kunkels. In de vergaderruimte van De Gunnerij maakte zij aan de vele aanwezigen duidelijk wat haar organisatie voor statushouders betekent.

Saskia: “De Nederlandse regelgeving is erg ingewikkeld voor immigranten die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Wij zorgen ervoor dat zij bijvoorbeeld subsidie aanvragen, belastingaangiften of voor werk bij de juiste instanties kunnen aankloppen en helpen bij het invullen van deze aanvragen of voorzieningen en bij werkgevers. Als iemand een baan krijgt zien wij dat als een succes.” Zij wordt daarbij geholpen door maatschappelijke begeleiders en ruim twintig taalcoaches in de regio Nederweert. 

Hans Kirkels begeleidt de nieuwe bewoners al geruime tijd. Hans: “Wij krijgen vanuit de gemeente een half jaar om zaken op de rails te zetten. Dat is een afspraak die wij uiteraard respecteren. In de praktijk blijkt echter dat de meeste nieuwkomers niet genoeg kennis hebben om in die zes maanden alle belangrijke zaken op te lossen. Als maatschappelijk vrijwilligers vinden wij het onze taak om na die periode behulpzaam te zijn. Er komen immers genoeg zaken aan de orde die zij dienen op te lossen. Daarom laten wij na zes maanden niemand in de steek.” De enthousiaste Saskia Kunkels voegt hieraan toe: “Wij willen mensen een warm welkom geven in een nieuw land.”

In de andere ruimte van De Gunnerij ontstonden levendige gesprekken tussen de nieuwkomers en gasten die spontaan binnen kwamen lopen. In de buiten opgestelde tent werd door Hans Kirkels geflyerd en deelde Gunnerij vrijwilligster uit Syrië Lana haar ervaringen met belangstellenden.

Het werd een ontmoeting van twee werelden die een werden: nieuwkomers/immigranten die behoefte hebben aan begrip en erkenning en inwoners die waardering toonden voor hen die uit onmenselijke omstandigheden waren gevlucht naar een land waar zij gelukkig kunnen zijn.

Het bericht Wereldvluchtelingendag in De Gunnerij verscheen eerst op Nederweert24.

Lees meer »

Live

»

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS