Historische rondleiding breekt nieuw record

23 juni 2019 22:28:46    

Historische rondleiding breekt nieuw record

Wat ooit begon als een eenmalig aardigheidje, is inmiddels uitgegroeid tot een echte Nederweerter traditie: de Guulke Cultuurhistorische Rondleidingen door het oude dorpshart van Nederweert. Zondag werd een nieuw deelnemersrecord gebroken en daar werd tijdens de rondleiding even bij stil gestaan.

Aanrader voor iedereen
De 2500e deelnemer aan de rondleiding was mw. Janssen-Sieben. Zij en haar partner kregen uit handen van gids Alfons Bruekers van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert namens Guulke Eten&Drinken een dinerbon voor twee personen uitgereikt. Dat gebeurde in de schaduwrijke tuin van het rijksmonument van Thea Bongers in de Kerkstraat. Beide gelukkigen waren aangenaam verrast met het cadeau. Zij gaven aan dat zo’n rondleiding eigenlijk een aanrader is voor élke Nederweertenaar en een aansporing is om zijn of haar dorp een keer met andere ogen te bekijken.

Leuker dan in een zaaltje
Gids Alfons Bruekers, die deze rondleidingen al zo’n tien jaar verzorgt, is blij met de mijlpaal. “De belangstelling voor het verleden leeft enorm. Niet alleen voor de stenen en monumenten, maar vooral ook voor de verhalen, anecdotes en gebeurtenissen daaromheen. In heemkunde en streekgeschiedenis geïnteresseerden willen steeds minder in een zaaltje zitten met een koffie naar plaatjes van vroeger kijkend. Dat is natuurlijk ook leuk, maar tegenwoordig is het motto veel meer: verhalen vertellen, erop uit, dingen beleven en verbazen en verwonderen. ‘Storytelling’ met inhoud. En met die aanpak lijkt de Stichting Geschiedschrijving ook een gemiddeld veel jonger publiek te bereiken. Die formule blijkt al jarenlang een schot in de roos. Wat mij betreft op naar de 3000e deelnemer!

Wandelen of fietsen: geef je snel op!
De komende maanden zijn al vrij vol geboekt met rondleidingen. Als eenling, vereniging, familiegroep of club kun je meelopen tijdens zo’n excursie en via [email protected] kan men nadere informatie krijgen. De eerstvolgende Guulke rondleiding in de kern is op zondag 29 september. Overweeg ook mee te doen met de nieuwe cultuurhistorische Guulke-Krepuulke-fietstocht door Schoor, Roeven en Kraan. Die is op zondag 22 september en is nu al een grote hit. Maar wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Het bericht Historische rondleiding breekt nieuw record verscheen eerst op Nederweert24.

Lees meer »

Live

»

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS