SHU & ZAO

26 juni 2019 11:00:30    

SHU & ZAO

We beleven tropische dagen met extreem hoge temperaturen. Voor veel mensen is het afzien, goed insmeren, zweten, schaduw en verkoeling opzoeken en hopen dat de hitte niet te lang blijft hangen. Vooral onze oudere generatie heeft het zwaar te verduren. Koude drankjes, ijs en rauwkostsalades lonken, maar ook de BBQ draait bij zomerse omstandigheden overuren. Verstandig?

We pakken er het Chinese woordenboek even bij. Bij ziekmakende factoren als zomer-hitte (Shu) en droogte (Zao) is het vooral zorg om goed te letten op het op peil houden van onze lichaamsvloeistoffen (Jin Ye). Met Jin Ye worden alle organische vloeistoffen bedoeld anders dan Bloed (Xue). Het lichaam maakt deze vloeistoffen uit de essentie van voedsel, net als energie (Qi) en Bloed (Xue). Het is dus belangrijk om goed voor Maag en Milt te zorgen. Vooral Maag is als eerste aangewezen om ons eten en drinken zo goed mogelijk te verteren.

Wat gebeurd er dan als je je toevlucht neemt tot die, ogenschijnlijke, verkoelende drankjes, ijsjes en salades? Om dan ’s avonds ook nog eens uitgebreid gegrild te gaan eten? Nou, daar kan ik heel kort over zijn. Je maag moet schakelen van extreem Yin naar extreem Yang, oftewel van koude naar hitte en omgekeerd. Dat terwijl Maag het juist prettig vindt om bij een constante en juiste temperatuur je voedsel en drank goed te kunnen verteren.

Kort samengevat: het gevolg is dat het niveau van voedselessentie daalt. Het lichaam moet meer moeite doen om energie, bloed en lichaamsvloeistoffen op peil te houden. We raken energetisch uit balans en verzwakken. Shu en Zao dringen ons lichaam binnen en we worden ziek. Symptomen als een afkeer voor warmte, hoge of lage koorts, dorst, droge hoest, weinig plassen, droge ontlasting, neusbloedingen, rusteloosheid, misselijkheid, drukkend gevoel op de borst en zelfs braken treden op.

Eet bij deze tropische omstandigheden juist vaker een warme maaltijd. Drink ook vooral warm, omdat het je beter afkoelt dan een koud drankje en Maag zal je dankbaar zijn. Geniet van de zomer en voorkom dat je bevangen raakt door zomer-hitte en/of droogte. Als het dan toch gebeurd… dan ben ik je graag van dienst met een passende Shiatsu behandeling.

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Het bericht SHU & ZAO verscheen eerst op Nederweert24.

Lees meer »

Live

»

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS