Geruchten over de oorzaak van instorting AZ Stadion

13 augustus 2019 14:17:06    

REGIO – Zaterdagmiddag rond 16.00 uur stortte het dak van de Molenaarstribune in het AFAS Stadion plotsklaps in. Dit gebeurde tijdens een storm. Er vielen geen gewonden, maar de schade is gigantisch.

 

Er gaan verschillende verhalen rond over de mogelijke oorzaak van de instorting. Er wordt door meerdere mensen getwijfeld aan de bouwconstructie.

NH Nieuws zette alle feiten (en geruchten) op een rijtje.

Een bouwvakker die in 2005 meewerkte in de laatste fase van de bouw van het stadion zegt tegen NH Nieuws: “De buizen waaruit het stadion is gebouwd zijn aan de binnenkant niet behandeld tegen roest; dat was te duur. Wij wachtten al tien jaar op deze instorting.”

Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit van Twente en lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, noemde het stadion in het Algemeen Dagblad een spaghetticontructie.

Hij hield in die periode op verzoek van de brandweer de bouwvergunning tegen het licht. De brandweer twijfelde namelijk aan de brandwerendheid.

Ook wordt het plaatsen van de zonnepanelen op het dak genoemd als oorzaak. Suurenbroek zegt daarover: “Het is extra belasting. Met harde wind vanuit een bepaalde hoek krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

Er zou in die tijd ‘een hoop gerommel’ zijn met de sturing door de gemeente. De gemeente werd volgens Suurenbroek aangestuurd door voormalig eigenaar en ondernemer Dirk Scheringa.

Tegenover NH Nieuws ontkent Scheringa echter er iets mee te maken te hebben. “Natuurlijk hebben wij niet bezuinigd op de veiligheid. Wij hebben helemaal geen verstand van die constructie. Wij hebben dit laten doen door een bedrijf. De gemeente heeft de taak om dit te controleren”, aldus Scheringa.

bron: NH Nieuws

Lees meer »

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS