EenVandaag rapportage over Oeigoeren bij FC Castricum

13 augustus 2019 14:20:00    

CASTRICUM – Voor veel inwoners van Castricum is het misschien niet bekend maar binnen de CAL-gemeente wonen meer dan 20 Oeigoerse gezinnen afkomstig uit Oost-Turkestan.

 

De afgelopen jaren hebben een aantal van hen nuttig vrijwilligerswerk verricht bij voetbalclub FC Castricum, bijvoorbeeld als medewerker in de kantine of assistent-gastheer.

Met name Arup Abdurahman, in zijn geboorteland al werkzaam als sportleraar, wordt door FC Castricum zeer gewaardeerd.

Hij is elke zaterdagochtend op de velden te vinden om jeugdwedstrijden te fluiten. Daarnaast voetbalt hij elke zaterdagmiddag om klokslag 15.00 uur met een wisselend aantal andere Oeigoeren, en sinds kort ook met twee Syriërs, enthousiast mee met de 60+ Veteranen.

Gaandeweg leerden de veteranen van FC Castricum hun Oeigoerse voetbalvrienden beter kennen. Niet alleen als goede voetballers, maar ook als aardige, bescheiden mensen die graag in onze samenleving willen integreren.

Om elkaar en hun gezinnen beter te leren kennen, organiseerden de Veteranen al eerder een geslaagde feestavond in het teken van de Oeigoerse cultuur.

Het was voor de veteranen van FC Castricum een complete verrassing om een week van tevoren te horen dat het NOS programma EenVandaag een rapportage kwam maken over de integratie van de Oeigoeren in de gemeente Castricum.

Peter van Splunter vicevoorzitter van FC Castricum en Arup werden geïnterviewd door het rapportageteam.

Daarna kwam burgemeester Mans aan het woord om het belang van een goed verlopend integratieproces van statushouders toe te lichten.

In het zicht van de filmcamera deden de Veteranen tijdens het voetballen extra hun best om boven hun kunnen te spelen.

De uitzending van de rapportage is op 20 augustus om 18.15 uur op NPO 1.

Lees meer »

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS