Recensie: Dan Treacy van Television Personalities bracht het terloopse tot leven

15 augustus 2019 22:22:59    

Lang geleden was er een wijsneus die beweerde te weten waar Syd Barrett woonde. U weet wel, de man die in zijn hoofd de weg kwijt raakte na het succes met zijn band Pink Floyd. De zanger leefde al geruime tijd als kluizenaar maar niemand wist precies waar. Volgens I Know Where Syd Barrett Lives zou hij wonen in “a little hut at the edge of the wood”. Het was Dan Treacy die in 1981 dit liedje schreef waarin hij verder beweerde dat Barrett in Cambridge vertoefde. Jaren later werd pas bekend dat het een vrij riant huis was met drie slaapkamers en een flinke voortuin. De medeoprichter van Pink Floyd woonde er van 1981 tot aan zijn dood in 2006.

Dan Treacy was de liedjesschrijver en zanger van cultband Television Personalities. Zijn songs klonken naïef en op een aangename manier een klein beetje rammelend. Teksten bestonden uit ironische, droogkomische observaties waarin Treacy het terloopse tot leven bracht. Een soort hardop denken. Kunst en films bleken vaak onderwerp en toevluchtsoord. “This is my ideal world” zong hij in Favourite Films. Een tijdje beheerde hij een eigen platenlabel dat vernoemd was naar een schilderij van Roy Lichtenstein.

Treacy en zijn band hadden in een ander leven misschien wel heel erg beroemd kunnen worden, maar ze zijn eigenlijk altijd de underdogs van de Britse popmuziek gebleven. Misschien omdat ze meer van de singles waren dan van de albums en Treacy eigenlijk zong als iemand die nooit volwassen wilde worden. Hij was meer van het ambacht dan van de handelsgeest. Dat er weinig daadwerkelijk muzikale ontwikkeling viel te bespeuren was juist de kracht van de gitaarliedjes: ze ontleenden hun charme aan de eenvoud en de oprechtheid. Heel mooi dat alle singles van Television Personalities nu bijeen zijn gebracht, verdeeld over twee dubbel-cd’s in hardcover boekjes met foto’s en verhalen.

Helaas bestond de levenswandel van Treacy niet alleen uit het spelen in een bandje. Wegens het herhaaldelijk plegen van diefstal verbleef hij een tijdje in de gevangenis, kampte met drugsverslaving en geestelijke gezondheidsklachten. Naarmate zijn gezondheid verslechterde gingen de teksten steeds vaker over hemzelf. Songtitels? I Don’t Want To Live This Life, I Get Frightened. Na een operatie in 2011 waarbij een bloedstolsel in zijn hersenen werd verwijderd, is het eigenlijk nooit meer echt goed gekomen met Dan Treacy. Sindsdien woont hij een verpleeghuis.

“Some Kind Of Happening” Singles 1978-1989 (2cd, Fire Records 2019)

“Some Kind Of Trip” Singles 1990-1994 (2cd, Fire Records 2019)

Recensie: Dan Treacy van Television Personalities bracht het terloopse tot leven

Lees meer »

 

 

Copyright © 2019 nieuwslaatste.nl
E-mail: [email protected]
Powered by QCMS