Chris Aalberts – Een avondje klappen voor het vrije woord van Sid Lukkassen en Zihni Özdil

18 augustus 2019 10:38:53    

Het is tijd voor de ‘fundraising democratische gewetensvorming’. Dit klinkt als een traject van een of andere gesubsidieerde onderwijsclub, maar het is een project van Sid Lukkassen. Hij denkt dat de mensen in de maatschappij niet meer met elkaar in gesprek gaan en elkaar geen podium meer gunnen, omdat ze bang zijn daarmee de standpunten van andersdenkenden te legitimeren. Personen worden gedemoniseerd en taboe verklaard in plaats van dat er inhoudelijke discussie plaatsvindt over ideeën. Dat moet veranderen en Sid gaat ons daarbij helpen. Een loffelijk streven.

‘Zihni Özdil: In neoliberaal gelul kun je niet wonen en in boreaal gelul al helemaal niet’

Vrijdagavond verzamelen zo’n zeventig mensen zich in House of Watt, op steenworp afstand van Amsterdam Amstel. Er moet geld komen voor een briefwisseling in het kader van ‘de democratische gewetensvorming’ tussen Sid en ‘denkers’ als Arno Wellens en Ancilla van de Leest. Er zijn wat praatjes en een borrel. De belangrijkste gast is Jan Roos en er is een ‘mystery guest’. Dat blijkt Zihni Özdil te zijn, het voormalige GroenLinks-Kamerlid die al eens met Sid op de foto ging, tot woede van zijn partij en tot grote vreugde van Sid, die hier tot vervelens toe aan refereert.

Özdil is blij met de uitnodiging, meldt dat omvolking een racistisch idee is en dat indoctrinatie in het onderwijs vooral rechts is en niet links. Er wordt immers een religie van de vrije markt bijgebracht. In neoliberaal gelul kun je niet wonen en in boreaal gelul al helemaal niet. Hij zal dit soort ideeën blijven bestrijden maar hij gaat wel met zijn ideologische tegenstanders op de foto. Als je dat niet goed vindt, geloof je niet in de democratie en ben je fascistoïde, aldus Özdil. Democratie vraagt om een open debat en op dat punt strijdt hij samen met Sid.

‘We begrijpen steeds beter waarom we niets meer van Jan Roos horen’

Dan is het tijd voor Ahmed Aarad, de man achter Saltmines en Backme die ooit verkiesbaar was voor GeenPeil. Aarad denkt dat Saltmines een half miljoen bezoekers trekt. Dit lijkt uw verslaggever nogal onwaarschijnlijk maar we zijn bij een avond van het vrije woord, dus dit moet kunnen. Daarna begint Aarad zijn nieuwe initiatief Backme aan te prijzen want dat leidt tot meer onafhankelijke ‘content creators’. Het platform is een succes, zo is de suggestie. Vreemd: Aarad wilde tegelijk subsidie en kreeg die ook. Misschien loopt het toch wat minder dan gedacht.

Jan Roos blijkt er niet te zijn want hij is ziek. Twee aanwezigen fluisteren dat hij niet wilde komen omdat uw verslaggever hier ook is. Het is onduidelijk of dat klopt, maar Roos was in ieder geval niet zo ziek dat hij geen videoboodschap kon inspreken. Wat hij mankeert vertelt hij ook niet. Roos valt alle Nederlandse media aan en voorspelt de ondergang van GeenStijl en TPO. Het is zo erg met de media dat nu zelfs zijn eigen vlogs zijn mislukt, maar dat komt door het beleid van YouTube. Zijn tweets gaan ook niet zo lekker want die worden vaak afgeschermd. We begrijpen steeds beter waarom we niets meer van Roos horen. Dat is ook letterlijk zo want ook het filmpje stopt nogal abrupt.

Ook het bereik per bericht van Sid neemt alleen maar af, horen we. Hij heeft gelukkig wel eigen websites en gaat binnenkort sidlukkassen.eu lanceren. Hij heeft ook een nieuwsbrief en gaat vandaag boeken aan ons verkopen. Twitteractivisten hebben volgens hem geen argumenten, ideologische opponenten worden ontmenselijkt en in de journalistiek is er sprake van een ideologische agenda. Niet-links wordt geframed als extreemrechts, denkt Sid. Uw verslaggever denkt dat dit misschien komt omdat er iemand van de NVU in de zaal zit.

Dan is er een borrel. Een vrouw vertelt uw verslaggever dat er in zijn hoofd echt iets mis is: ‘er zit iets bij jou’. Ze refereert aan haar studie psychologie. Dit moet haar statement kennelijk kracht bijzetten. Een psycholoog die iets voorstelt zal een wildvreemde natuurlijk niet na een gesprek van twintig seconden publiekelijk diagnosticeren, maar ja, dit is een avond van het vrije woord. De vrouw wil graag Fidan Ekiz op TPO+ lezen, maar wil geen abonnement want dan moet uw verslaggever eerst van TPO af. Dat hij niet uit de abonneegelden wordt betaald maakt haar niet uit.

‘Zo klapt men voor het vrije woord, terwijl sommigen ondertussen TPO wel willen lezen maar niet willen steunen, omdat TPO ook stukken plaatst die niet uit de eigen ideologische echoput komen’

Er zijn deze avond zeker wat FvD’ers die een kritische blik op hun eigen partij wel weten te waarderen, maar voor een bijeenkomst waar men het vrije woord predikt en tegenstellingen zegt te willen overbruggen lopen wel veel mensen met een grote boog om uw verslaggever heen, de gastheer incluis. De principes van het vrije woord zijn kennelijk nog niet helemaal tot een ieders haarvaten doorgedrongen, laat staan dat de andersdenkenden vol enthousiasme worden omarmd. Niet te veel aandacht aan hen schenken is hier, net als elders, gewoon de norm.

Wel horen we hier continu onwaarheden zoals het idee dat er in de media geen plaats zou zijn voor allerlei rechtse meningen over Europa en migratie. Onzin, al is het maar omdat dat soort geluiden op bijvoorbeeld TPO dagelijks ruim aanwezig zijn. Hier praat men alleen over deplatforming en censuur als het de eigen, extreme standpunten betreft. Zo klapt men voor het vrije woord, terwijl sommigen ondertussen TPO wel willen lezen maar niet willen steunen, omdat TPO ook stukken plaatst die niet uit de eigen ideologische echoput komen.

Sid heeft dus nog wel wat werk bij zijn eigen fans te doen.

Chris Aalberts – Een avondje klappen voor het vrije woord van Sid Lukkassen en Zihni Özdil

Lees meer »